Gft-afval staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Door gft-afval te scheiden van ander afval, hoeft er minder afval gestort of verbrand te worden. In de gft-bak mag al het gft-afval van huishoudens en vergelijkbaar afval van bedrijven.
Lees hier wat wel en wat niet in de GFT-bak mag
Van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) wordt compost gemaakt. Alleen als het niet vermengd is met ander afval, levert het goede, schone en bruikbare compost op. Liggen er andere producten op dezelfde hoop, zoals producten met zware metalen, dan raakt het gft-afval vervuild.
De compost uit de Nederlandse composteerinstallaties wordt gebruikt als meststof en bodemverbeteraar in de landbouw en tuinbouw, de groensector (voor parken en sportvelden) en bij particulieren. Ook wordt gft-compost gebruikt als potgrond, wat het afgraven van veen in Oost-Europa en Ierland beperkt. Ook wordt compost naar België en Duitsland geëxporteerd.
Gft-afval kan bovendien via voorvergisting naast compost ook biogas opleveren. Biogas wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit en warmte. Deze opgewekte elektriciteit wordt gebruikt voor het eigen proces, en het resterende deel wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Warmte kan lokaal worden afgezet voor bijvoorbeeld de verwarming van kantoorgebouwen of zwembaden.
U kunt in uw eigen tuin uw GFT-afval composteren op een composthoopof in een compostvat. Uw container(s) gebruikt u voor het gft dat u niet zelf kwijt kunt en voor het restafval.
Zelf composteren kan milieuvriendelijk zijn. Professioneel composteren kost namelijk energie: voor het inzamelen, transporteren, het composteerproces en vervolgens voor het afvoeren en verspreiden van de compost.
Zelf composteren spaart die energie uit. Bovendien levert het een nuttig eindproduct op: compost is humusrijk en daarom bruikbaar als bodemverbeteraar voor uw tuin. Het milieuvoordeel van thuis composteren kan echter veranderen in een milieunadeel als u het niet goed uitvoert. Composteren is een rottingsproces: bacteriën, schimmels en andere bodemorganismen zetten groente-, fruit- en tuinafval om in compost met behulp van zuurstof. Maar bij verkeerd composteren, vindt het rottingsproces plaats zonder zuurstof en ontstaan er schadelijke broeikasgassen.
Lees hier wat er wel en wat er niet in een compostvat gaat.
Op www.milieucentraal.nl vindt u handige tips voor het zelf milieuvriendelijk composteren van uw gft-afval.