
In oktober is een delegatie van de gemeenteraad, college, woonstichting en ambtenaren van de gemeente Urk op werkbezoek geweest naar Leeuwarden voor het thema ‘aardgasloos bouwen’.
Een belangrijk thema voor Urk in de komende jaren. De gemeente Leeuwarden is vanaf 2007 bezig met aardgasloos bouwen met verschillen in de aanpak. Zo is er een wijk die verwarmd wordt met biogas en een wijk die all-electric is.
Het bezoek begon in het gebouw van Liander met een presentatie over aardgasloos bouwen en daarna werd het bezoek voortgezet naar het informatiecentrum in de wijk ‘Zuidlanden’ waar de aanpak van gasloze wijk te zien was. Daarna was in de wijken zelf te zien hoe een wijk eruit ziet met een gasloos systeem. Een bewoner uit de wijk deelde zijn ervaringen over de gasloze wijk.
Liander
Liander is de beheerder van het elektriciteits- en gasnet in de gemeente Urk. In een presentatie werd uitgelegd wat er moet gebeuren om de doelstelling van de Nationale Energieagenda in 2050 te halen.
Waarom snel beginnen aan aardgasloos bouwen?
Wanneer we nu nog aardgasleidingen aanleggen ontstaat een verspilling van geld. Normaal schrijft Liander aardgasleidingen af in een periode van 40 jaar. Doordat we in 2050 aardgasloos moeten zijn, vindt afschrijving in een kortere periode plaats. Naarmate dit voor de nieuwbouw langer wordt uitgesteld nemen de kosten toe.
Bij de inrichting van een aardgasloze wijk moet rekening gehouden worden met een andere aanpak van de warmtevoorziening. Bij het realiseren van een nieuwbouwwijk kunnen deze direct meegenomen worden. Dit voorkomt extra investeringen in de toekomst.
Bij de omschakeling naar een aardgasloze wijk moet de inrichting van woningen daarop aangepast worden. Denk hierbij aan betere isolatie van de woning, het aanschaffen van elektrische kookplaten, het aanbrengen van vloerverwarming in plaats van radiatoren, het vervangen van cv-ketels door warmtepompen bij all-electric enz. De kosten hiervan kunnen bij nieuwbouw direct en goedkoper meegenomen worden. Het achteraf wijzigen kost veel meer.
Aardgasloos wonen in 2050
De Nationale Energieagenda van het Rijk heeft in december 2016 bepaald dat Nederland in 2050 aardgasvrij moet zijn. Dit heeft gevolgen voor zowel de nieuwbouw van woningen als voor bestaande woningen. Het was voor de Urker delegatie een leerzaam bezoek en duidelijk werd dat het vlot starten met aardgasloos bouwen in de nieuwbouw nodig is. Ook voor de bestaande bouw ligt er een praktische en financiële uitdaging om in 2050 helemaal aardgasloos te zijn.