De gemeente Urk gaat de komende jaren in samenwerking met het waterschap Zuiderzeeland een reeks van maatregelen aan de rioleringen en de singels uitvoeren.
Bij zeer hevige buien, zoals die in de maand augustus gevallen zijn, is de waterkwaliteit van de Singels op Urk niet optimaal. Door de zogenaamde ´riooloverstorten` die dan plaatsvinden, ontstaat er een tekort aan zuurstof in het oppervlaktewater met als gevolg overlast door stank, vissterfte en dergelijke. Om de kwaliteit van het water in de singels te optimaliseren worden er maatregelen genomen.
De riooloverstort voorkomt ´natte voeten` in de woningen en water op straat. Rioolstelsels in Nederland zijn zo ontworpen dat zij de meest voorkomende regenbuien kunnen afvoeren. Het wordt echter te duur en het is bijna onmogelijk om rioolstelsels aan te leggen die alle buien kunnen verwerken. Vandaar dat er overstorten in de riolering zijn om bij extreme regenbuien het te veel aan regen- en rioolwater via de singels af te voeren. Het zelfreinigend vermogen van de Urker singels is echter gering omdat de singels relatief klein zijn. Dat zorgt voor overlast en er is bij warm weer meer kans op blauwalgen en botulisme.
De maatregelen bestaan uit het vergroten van oude riolen, de afvoer van het afvalwater naar het hoofdrioolgemaal wordt geoptimaliseerd en er worden beluchtingsystemen in het water geplaatst.
Bovendien worden de riooloverstorten zo veel mogelijk rechtstreeks naar de Urkervaart gebracht. Door de grootte van de Urkervaart zijn de nadelige effecten van een riooloverstort veel minder waardoor er geen sprake meer zal zijn van overlast. Op verschillende plaatsen op Urk worden zogenaamde waterdoorlatende- en waterbergende bestratingen aangelegd waardoor de singels meer ´ontlast` worden en de waterkwaliteit verbeterd. De riooloverstort bij de Heerenkamp wordt bijvoorbeeld eind volgend jaar opgeheven en de overstort in de Pyramideweg aangepast. Dit zorgt ter plaatse voor blijvende grote verbeteringen.